Comunitats ecofeministes d’habitatge


Descripció

Des de ja fa uns anys des del Col·lectiu Punt 6 estem desenvolupant criteris i eines per aplicar la perspectiva feminista en el disseny, la gestió i la planificació dels habitatges i dels nostres espais de vida recullin les experiències de totes aquelles dones i altres identitats que han participat en diferents activitats i accions que hem desenvolupat.

Entenem l’habitatge com una peça clau en el desenvolupament de les nostres vides i per això, aquest projecte sorgeix de la necessitat d’abordar les desigualtats i els reptes socioeconòmics que afecten especialment a les dones i altres identitats i que impacten en el seu accés, ús i manteniment de l’habitatge. Aquestes problemàtiques s’emmarquen en un context de crisi ecosocial i de cures, d’emergència habitacional sistèmica i de feminització estructural de la pobresa.

El projecte titulat «Comunitats ecofeministes d’habitatge. Estratègies contra les crisis climàtiques i de cures» s’ha desenvolupat amb el suport de la convocatòria 2022 de Subvencions de Projectes Singulars de Promoció de l’Economia Social i Solidària del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitatde Catalunya.

Promou

Finança


Objectius

L’objectiu principal d’aquest projecte és donar suport a les Comunitats Ecofeministes d’Habitatge existents en el nostre context que estan obrint camí per poder generar estratègies que serveixin perquè altres dones diverses puguin accedir a projectes d’habitatge comunitari. Aquest projecte ha utilitzat metodologia d’investigació-acció feminista participativa perquè el coneixement que hem generat és col·lectiu i forma part d’un procés de construcció conjunta entrecomunitats, entitats i persones que treballem per garantir una vida digna per a totes i totis.

Les Comunitats Ecofeministes d’Habitatge tenen com objectiu trencar amb la dicotomia entre espai públic i privat per proposar una alternativa d’organització social des d’una mirada ecosistèmica de les persones i l’entorn natural, desenvolupant propostes a partir de la configuració i la gestió de l’espai per a la corresponsabilitat de les cures, la transició ecològica i la gestió eficient dels recursos ambientals, territorials i energètics.

Aquest projecte s’ha desenvolupat apartir de tres objectius específics:

El primer objectiu ha estat definir què és una comunitat ecofeminista d’habitatge. Aquest objectiu ha servit per posar en comú els aprenentatges i els reptes de les comunitats d’habitatge feministes. Tot i que no hi ha una única definició i calen més debats compartits, aquesta part del projecte ens ha servit per posar en comú una suma de valors, estratègies, eines i pràctiques que conformen aquestes comunitats amb perspectiva feminista i que ens ha servit per vincular-nos en un espai col·lectiu comú.

El segon objectiu ha estat identificar necessitats i problemàtiques concretes per poder construir una comunitat ecofeminista d’habitatge i portar a terme aquests valors i pràctiques en diferents contextos. Aquest objectiu l’hem desenvolupat recollint dades quantitatives per poder realitzar un anàlisi de la situació del dret a l’habitatge des d’una perspectiva feminista i, per altra banda, recollint dades qualitatives de les experiències de les comunitats d’habitatge en la seva diversitat de situacions depenen del seu estat de convivència, situació econòmica, context territorial, etc.

I per últim, una vegada detectades aquestes necessitats l’últim objectiu ha estat la creació d’eines de suport en diferents àmbits per poder garantir la seva permanència, a través de la recerca de finançament, de diferents activitats formatives, de l’acompanyament grupal, etc. Aquest objectiu ha estat desenvolupat amb la contractació de persones per poder realitzar aquestes tasques de suport específiques. I a més a més, a través de la participació de la Fundació Coop57 en la que s’ha realitzat un treball monogràfic per donar suport i crear eines financeres dins les entitats financeres ètiques com el Coop57.


Qui ha participat?

Aquest projecte s’ha desenvolupat amb la participació de la Fundació Coop57, que és eina complementaria a la tasca de Coop57 com entitat financera ètica i solidària. LaFundació Coop57 que ha tingut un paper molt actiu en tot el desenvolupament del projecte, i sobretot, en la recerca de les eines de finançament i de sostenibilitat econòmica des de la perspectiva feminista perquè aquests projectes comunitaris puguin tirarendavant.

En aquest projecte han participat 4 comunitats d’habitatge amb un rol actiu durant tot el projecte que són:

La Casa Comunitària Feminista Berta, és una casa gestionada per l’associació Mujeres Migrantes y Diversas en règim de lloguer comunitari que està en convivència

La Morada, una cooperativa feminista i d’habitatge a Roquetes, Barcelona que actualment està en construcció

La Renegà, una cooperativa d’habitatge feminista del Baix Montseny a Santa Maria de Palautordera que està actualment en construcció

La Solar, la Solar és una cooperativa d’habitatge feminista que actualment està a la recerca de sòl a Poblenou

I també, han participat les següents comunitats en algunes activitats: Poc de Coop, que són una cooperativa d’habitatge ubicada al Bages (@poc_a_coop), La Corba que és una cooperativa d’habitatge ubicada a Sant Celoni i La Unicornia, projecte d’habitatge col·laboratiu a Madrid (@launicorniacoop).

També han col·laborat a través de diferents suports: Ca la Dona, el Casal de la Prospe, La Bonne, Sindillar, la Ruda, l’Espai Francesca Bonnemaison, el Servei de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, la secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes i la secretària d’Habitatge del Departament de Territori.

I com a expertes internacionals han participat: Eva Kail, Zaida Muxí, Silvana Pisano, Ana Falú i Lidewij Tummers.

Hi ha moltes més comunitats, entitats i persones que desenvolupen pràctiques transformadores amb perspectiva feminista per garantir vides dignes a les dones i altres dissidències en el nostre context i que no han pogut estar en aquest projecte perquè s’ha prioritzat poder cuidar els espais, els temps i les dedicacions de les que han participat.

Aquest projecte ha creat un espai de treball col·lectiu feminista, que està en construcció, amb l’objectiu de garantir vides dignes per a totes i totis.


Context

  • Anàlisi de la situació del dret a l’habitatge des d’una perspectiva feminista
  • Experiències sobre la perspectiva feminista en l’habitatge comunitariEn aquest projecte han participat 4 comunitats d’habitatge amb un rol actiu durant tot el projecte que són:

Activitats


Sessions de treball internes

  • Sessió 1 de treball amb les comunitats
    31/03/2023
    Definició de què és una comunitat ecofeminista d’habitatge
  • Sessió 2 de treball amb les comunitats
    27/05/2023
    Necessitats i dificultats per portar a terme una comunitat ecofeminista d’habitatge
  • Sessió 3 de treball amb les comunitats
    07/10/2023
    Construcció d’eines financeres amb COOP57

Sessions amb expertes

  • Sessió 1 de treball amb expertes
    07/06/2023

    Trobada entre les comunitats i Eva Kail, Zaida Muxí, Silvana Pisano i Ana Falú
  • Sessió 2 de treball amb expertes
    03/10/2023

    Trobada entre les comunitats i Lidewij Tummers

Presentació de resultats

  • Perspectiva feminista a les polítiques d’habitatge. Construint criteris per no deixar fora ningú.
    24/10/2023


Activitats de suport a les comunitats


Altres activitats


Recursos disponibles


Estratègies

Com aplicar la perspectiva feminista a les polítiques públiques d’habitatge?

Les polítiques públiques d’habitatge no incorporen una perspectiva feminista amb una mirada àmplia que atengui a les diferents necessitats i problemàtiques per garantir el nostre dret a l’habitatge.

Aquest projecte ens ha permès arribar a construir col·lectivament 8 estratègies que sorgeixen de l’anàlisi quantitatiu i qualitatiu de les necessitats i de les problemàtiques que tenen les comunitats ecofeministes d’habitatge per accedir, mantenir i crear alternatives de vida per a les dones que en formen part i, també, per les que no han pogut formar-ne part. A més a més, ha aportat les condicions materials per què es donés un espai de treball entre diferents persones i entitats, és a dir, un temps i un espai per poder compartir temes comuns.

Aquestes estratègies són una síntesi del treball col·lectiu que hem realitzat i representa un punt de partida que cal seguir definint i concretant. Serveixen per enumerar les línies de treball que calen per aplicar la perspectiva feminista a les polítiques públiques d’habitatge i, també, per ampliar els àmbits que cal abordar per millorar les condicions de vida de les dones i altres identitats. Aquestes estratègies, sobretot, potencien l’àmbit comunitari a través de la construcció de vincles i afectes des d’un altre lloc per poder construir un ordre d’organització social diferent que ens permeti trencar amb la dicotomia públic-privat i amb les desigualtats estructurals del sistema actual.

L’objectiu principal d’aquestes estratègies és construir criteris amb perspectiva ecofeminista per no deixar fora a cap persona des dels diferents àmbits que ens impacten en les nostres vides.

1. El feminisme interseccional per no deixar fora a cap persona

  • Posar en valor l’experiència en la pràctica diària i quotidiana per aterrar el feminisme
  • Generar espais de debat constant i col·lectiu: Entenent el feminisme des de la construcció constant.
  • Incorporar els eixos de lluita que intereseccionen amb el gènere: el sexisme, l’heteronormativitat, el racisme, el classisme, el capacitisme, la lesbofòbia o la transfòbia

2. Garantir una vida digna per a totes

  • Existència d’espais propis lliures de violències masclistes per a dones i altres identitats.
  • Totes les persones hem de tenir garantit un espai íntim dins del nostre espai de vida
  • Equilibri de les esferes de la vida productiva, reproductiva, comunitària i pròpia
  • Visibilitzant-les i garanint espais, temps i reursos materials per a totes elles
  • Dotar-nos de mecanismes per visibilitzar les tasques de cures
  • Reforçar l’esfera comunitària per a la construcció col·lectiva
  • Construcció de relacions d’afectes i vincles no jeràrquics i sans per a totes

3. Fomentar la corresponsabilitat de les cures

  • Trencament amb la perspectiva patriarcal i androcèntrica de les cures i trencament de la dicotomia públic-privat i familia-estat-(mercat)
  • Generació d’espais de debat sobre els valors fonamentals de la corresponsabilitat: límits, gestió col·lectiva, repartiment, respecte i empatia, reconeixement, seguretat i confiança, vulnerabilitats, solitud i aïllament, autoconeixement, entre altres.
  • Equilibri de les cures individuals i les col·lectives atenent a les nostres diversitats, cicles de la vida, emocions, habilitats, possibilitats, entre altres.
  • Avaluació dels pactes per adaptar-lo a les vides canviants
  • Existència i equilibri dels espais formals i informals de cures

4. Promoure comunitats feministes d’habitatge

  • Consciència política de ser una alternativa inspiradora per altres dones i altres identitats, però també per tota la societat
  • Creació d’una xarxa de comunitats d’habitatge feminista per compartir eines, processos i experiències
  • Consolidació de la xarxa generant estratègies de suport mutu i infraestructures comuns (espais, caixes de resistència, intercanvis)
  • Promoció de plans i programes públics per desenvolupar proves pilot de comunitats d’habitatge feminista (per exemple, en la nova convocatòria de la Llei de Barris)

5. Garantir la sostenibilitat econòmica

  • Foment de mecanismes per garantir l’autonomia econòmica de les dones i altres identitats (dret d’ús i de propietat en mans de les dones, aportacions incials, …)
  • Donant suport econòmic a través de generar garanties per a fons de finançament existents o altres formes de finançament (Fons públics propis, subvencions, programes específics,…)
  • Anàlisi de l’accessibilitat econòmica de les propostes comunitàries d’habitatge i proposta d’alternatives d’accés a viure en comunitat (explorar les comunitats de veïnat)
  • Eines per visibilitzar i analizar les desigualtats econòmiques internes d’una comunitat i proposta de mecanismes de redistribució intern i extern (quotes, solidaritat interna, …)

6. Incidir en els el plans i les normatives que afecten la construcció de comunitats d’habitatge

  • Creació d’una oficina específica per incloure la perspectiva feminista interseccional dins dels departaments on es prenen les decisions sobre les polítiques urbanes i d’habitatge
  • Anàlisi propostiu dels instruments urbanístics i legislatius vigents per accedir a l’habitatge (criteris HPO, models familiars, habitatges temporals, pisos solidaris,…)
  • Exploració i promoció d’alternatives comunitàries d’habitatge públic o públic-comunitari (múltiples opcions no només impuls a un model)
  • Generació de mecanismes per mancomunar i col·lectivitzar serveis i espais al voltant de l’habitatge existent (en comunitats de veïnat)

7. Aplicar criteris de disseny als espais de vida

  • Els espais de vida s’entenen com l’habitatge i el seu entorn pròxim
  • Espais que tinguin en compte les necessitats de les persones que hi viuen, s’adaptin als seus canvis i cicles, i a més a més siguin saludables
  • Espais que visibilitzin i facilitin les tasques de cura pròpies, cap als altres i de l’entorn
  • Espais que contribueixi a una millor percepció de seguretat i autonomia
  • Espais que permetin garantir des de lo més íntim i propi a un espai compartit per construir diversos models d’afecte i cures escollits
  • Espais que fomentin la vida comunitària a diferents escales
  • Espais no jeràrquics ni androcèntrics

8. Donar suport a l’organització comunitària horitzontal i flexible

  • Posada en valor de l’esfera comunitària per la contribució en la construcció de polítiques público-comunitàries (recursos, espais i temps)
  • Foment de formes d’organització horitzontals i flexibles diverses que garanteixin la presa de decisions per part de les dones i altres identitats
  • Desenvolupament d’eines de gestió del temps, repartiment de tasques, reglaments de règims interns, criteris d’accés o de sortida, excedències, etc.
  • Suport en el funcionament emocional i relacional de les comunitats a través de visibilitzar rols i rangs, la resolució de conflictes (recursos i ajuda externa) , etc.

Amb el suport de

Promou

Finança