Organització col·lectiva de les cures amb la Renegà
Les cures es continuen resolent principalment en l’àmbit privat i continuen recaient majoritàriament sobre dones. La distribució asimètrica de les cures, i la falta de condicions materials i immaterials generen desigualtats entre les persones cuidadores, per això és important caminar cap a una organització comunitària de les cures.
Des de Col·lectiu Punt 6 treballem per visibilitzar que els espais on desenvolupem les nostres vides perpetuen desigualtats i relacions de poder estructurals i per repensar com transformar els nostres espais de vida per garantir l’equilibri de les quatre esferes de la vida quotidiana: productiva, reproductiva, personal i comunitària.
Ja fa un temps que estem desenvolupant diferents projectes per portar a terme la Xarxa Comunitària de Cures per visibilitzar i materialitzar la necessitat de corresponsabilitzar-nos socialment de les cures. Aquest projecte neix de la investigació-acció participativa que hem realitzat amb moltes dones i iniciatives encapçalades per dones que han compartit amb nosaltres les seves experiències de vida en diferents contextos. Actualment, estem desenvolupant el projecte “Xarxes comunitàries de cures: Fem possible la gestió col·lectiva de les cures als nostres territoris” amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat.
La sistematització i revisió de la metodologia desenvolupada en aquest projecte ha permès engegar un nou procés d’acompanyament en la creació d’una xarxa comunitària de cures al voltant de l’habitatge amb la cooperativa d’habitatge La Renegà. L’objectiu d’aquest procés és iniciar plegades estratègies de cures col·lectives reflexionant sobre les necessitats i els límits de les persones que hi viuen teixint una xarxa en el context de Santa Maria de Palautordera. Aquest procés ha acabat amb la priorització i el suport en el desenvolupament d’una cura comunitària a la Renegà.
La primera sessió d’aquest procés ha elaborat una descripció i mapatge de les iniciatives de la zona que poden ser d’interès per la comunitat ampliada. L’objectiu és visibilitzar des d’allò més individual a allò més col·lectiu quines són les necessitats de cures pròpies, cap als altres i cap a l’entorn que teniu cadascuna de les participants de la sessió, visibilitzar on es duen a terme i mapificar col·lectivament tota la constel·lació d’espais, iniciatives i equipaments que formen part de les nostres vides i/o poden formar part.
La segona part ha aprofundit en els límits, les pors i els aprenentatges del procés que viu cadascuna a l’hora de compartir les cures en una comunitat com la Renegà. L’última sessió s’ha dedicat a la visibilització de les necessitats individuals i col·lectives i com donar-hi resposta amb espais de cura comunitària que necessiti la Renegà.
El procés culmina amb la priorització de les propostes que es vulgui realitzar amb aquest projecte per tal de posar en marxa una proposta d’acció que ajudi a caminar cap a les cures compartides.
Sabem que les formes de materialització poden ser diverses en els seus formats: fomentar un espai de producció alimentari comunitari, generar infraestructura per donar suport material i espacial a les activitats de cura, potenciar una cuina comunitària, dissenyar un sistema de canguratge, compartir el menjar i la realització de les carmanyoles, establir propostes de cures específiques per als habitatges destinats a polítiques socials… Cada una s’adapta a la comunitat on en forma part i cobreix unes necessitats individuals de cures que caminen alhora cap a un canvi de model d’organització de les cures: trencant la dimensió individual i privada per pensar estratègies col·lectives.